Oppussing av kjøkken 19 – fliser

I går var dagen. Dagen vi skulle legge fliser. Vi var meget nervøse for om vi skulle få det til. Førstegangsflisleggere som har stirret gjentatte ganger på gjør-det-selv videoene til maxbo. Ville vi få flisene til å bli hengende? Ville vi få det rett? Ville vi få flislimet i riktig blanding? Vi var ganske nervøse ja. Men først, så måtte vi få på plass de to små benkeplatebitene som skulle på hver sin ende…

Vi startet med den som skulle skjøtes med den store. Her viste det seg at vi måtte gjøre noen høydejusteringen på benkeskapet for å få benkeplata i rett vinkel. Den lille støtteplanken vi har skrudd til veggen for å holde oppe enden av den lange benkeplate henger nemlig bittelitt for høyt, og dermed skrår benkeplata littegrann oppover i den enden. Det er ikke synlig med det blotte øyet, og det er innenfor vater selv om det ikke er i perfekt vater, men det er altså ille nok til at skjøten ville bli skjev og stygg hvis vi ikke gjorde noe med det. Løsningen var å skjære to små striper av bakplata til reservedelsskapet ;) og legge disse under benkeplata helt bakerst på skapet. Tykkelsen av en var litt lite, men to ble litt mye, så vi slipte dem ned litt med sandpapir for å få høyden riktig. Til slutt ble det så nær perfekt som vi klarte å få det. Det er fortsatt en bittebittebitteliten forskyvning helt bakerst (den lille plata er høyest), men det er helt perfekt ute ved kanten :) Etter å ha lagt på silikon mellom, og skrudd platene sammen ble det veldig veldig pent, og mye penere enn det ville blitt med en slik list til å koble sammen med som Ikea bruker (som ligger på toppen). Jeg glemte dessverre å ta bilder før vi la på dekkplast, så jeg får vise noen bilder av det når vi har tatt av den igjen.

Den andre benkeplatebiten viste seg å være feil. En feil var vår, og en feil var kappegutta sin feil. Den manglet endekanting. Siden mot komfyren skulle hatt det, men det hadde den altså ikke. Dette burde vi ha oppdaget da vi hentet platene, for når vi har skrevet under på at vi har mottatt og de er ok, så er det vel for sent å klage… Men uansett, så spilte det liten rolle, for vår feil var større: den var 1 cm  for kort. Det var rett og slett sløvt av meg, jeg visste egentlig at det var 67 cm fra komfyren til vinduskarmen, og 68 cm til veggen, likevel hadde jeg skrevet ned 67 cm i notatene jeg hadde med når vi bestilte benkeplata. Og dermed var plata blitt 67 cm, og altså for kort. En løsning ville vært å hatt et mellomrom til veggen, men det syns vi var en dårlig løsning, så vi valgte den mer slitsomme løsningen: bruke avkappet vi hadde fått med til å lage en ny en på 68 cm. Fordi avkappbiten på et par meter var ganske stygg i den ene enden, og vi hadde øvd oss på å lage hull til kum i den andre enden, måtte vi lage to rette kutt. Det var egentlig litt greit, for da kunne vi bruke det første kutte til å øve oss ;) Etter to mislykkede forsøk (stikksag for hånd og manuell sag for, eh, hånd…) fant vi løsningen: manuell sag inntil en rett plankebit tvunget fast til plata. Stikksag inntil en fasttvunget plankebit prøvde vi jo på gulv-bordene uten hell, så det har vi gitt opp, stikksaga er ikke rett :P Men manuell sag inntil en rett plankebit gikk både fort og ble rett, så da var alt superfint :) Så kappet vi bare av hjørnene riktig for å lage plass til vinduskarm og strømledningen vi hadde lagt opp i hjørnet, og vips, en plate i riktig størrelse som kom inntil veggen :) Av samme grunn som i stad: ingen bilder av dette heller :(

Cecilie FlisleggerSå begynte vi på dagens støre gjøremål: flislegging. Litt prøving ga en grei flislimblanding (“han fyren i maxbo-videoen sier den ikke skal slippe spaden når du holder den opp ned, litt mer pulver”), og så var det bare å sette i gang. Vi fant en grei arbeidsfordeling: Asbjørn klasker lim på veggen, jeg går etter med flisene. Og forbausende nok, det gikk utrolig greit :) Flislegging er ikke vanskelig i det hele tatt! I hvertfall ikke når man har fliskryss… Fliskryss er en fantastisk oppfinnelse! Vi brukte noen fliskryss klemt inn under flisene for å få rett avstand til benkeplata, og ellers fliskryss i alle kryss slik man skal, og jammen ble det ikke både rett og fint :) Eneste var at et par steder “bulte” veggen litt ut, så et par fliser står littegrann lenger ut i rommet enn resten, men det syns ikke hvis man ikke ser etter. Forøvrig slapp vi unna med å måtte kutte til fliser helt på enden på høyre side av kjøkkenet, altså tilsammen 5 fliser. Med en lånt fliskutter gikk det veldig greit :)

Her er noen bilder av resultatet:

Fliser på venstre side

Fliser på høyre side

kuttede fliser på slutten

Flisene våre heter “glossy white”, men de skinner blått og passer veldig fint med veggfargen. På bildene ser man også godt at man kan speile seg i dem ;) Man skal visst vente minimun 24 timer før man fuger, så vi får se om vi rekker å fuge i kveld. I første omgang satser vi på å få hengt opp noen flere dører i dag :) Og så fikk vi hengt opp lampe i taket i går! Å så deilig å ha lys på kjøkkenet igjen! :D

Leave a Reply