Mitt nye leketøy

Etter lang tids venting har jeg endelig fått kloa i mobilen jeg har drømt om så lenge: Nokia N900. Jeg har hatt skyhøye forventninger til denne. Lever den opp til dem? Så langt: ja, og vel så det! Jeg vet ikke engang hvor jeg skal begynne hen for å få fortalt hvor fantastisk denne mobilen er. Jeg får prøve å lage en liste. Merk at jeg kun har hatt denne dingsen i et par dager, så det er fortsatt endel ting å utforske.

Kameraet
Jeg har ikke prøvd andre mobikameraer som har fått skryt, så jeg vet ikke hvordan kameraet i N900 er i forhold til disse, men jeg nevne hva jeg liker med det. Det har autofokus, blitz (jeg tror det er LED-lys), 5 megapixler (eller 3,5 i bredskjerm-modus) og geotagging. Det starter automatisk når man drar vekk linsedekselet, og avslutter igjen når man lukker det. Jeg har ikke tatt så mange bilder med det ennå, så jeg får komme tilbake til bildekvaliteten senere, men selve kameraapplikasjonen er veldig bra. Her er et innendørsbilde jeg har tatt med det (heftig krympet…)

Nettleseren
Denne er virkelig så bra som de sier. Scrolling er smooth, lasting er kjapt, navigering er enkelt. Når du trykker back får du presentert historien med små screenshots så du kan direkte hoppe flere steg bakover (eller framover), noe som sparer sidelastinger.

Nedlasting av programmer
Hvis man klikker på en download link på et kompatibelt program i nettleseren så hopper den direkte til programbehandleren som spør om du vil installere progammet. Man kan også søke etter programmer og oppdateringer direkte i programbehandleren akkurat slik man gjør i en vanlig linux distro.

Skjermen
Skjermen er kjempefin og skarp. Jeg er virkelig imponert av hvor deilig den er å se på. Det gjør seg også veldig til kjenne ved videovisning. Det er en fryd å se på video på den. Skjermen er også veldig responsiv, og jeg har ingen problemer med å bruke tommelen på den. Stylusen har jeg kun tatt ut for å se på en gang :P

Media
Mediaspilleren er også en fryd å bruke. Den sorterer musikk etter alle vanlige kriterier, og spilleren er lett å bruke. Videoavspilling fungerer også strålende. Den streamet til og med videoer rett fra mythtv-serveren min uten å krangle (men den støttet dessverre ikke alle videoformatene jeg hadde der. Må komme til bunns i hva den støtter og ikke støtter). Mythtv-serveren dukket forøvrig opp helt av seg selv. Utenom noe manglende formatstøtte har jeg kun en ting å utsette på mediaspilleren: den støtter ikke kontrolltaster på headsettet. Krysser fingrene for at dette blir løst i en oppgradering.

Menynavigering
Ja, det er smooth. Den har 4 desktoper man kan plassere snarveier og widgets på, og oppgavebehandleren er intuitiv, funksjonell og meget flott. Å bytte mellom åpne programmer eller åpne flere programmer er lekende lett og egentlig litt gøy :)

Tastaturet
Dette er jeg både fornøyd og litt skuffet over på en gang. Tastaturet har digge knapper som er lette å trykke på uten å bomme, men å bruke tallene, som kun er tilgjengelige på øverste rad ved hjelp av funksjonstasten er litt slitsomt. På det norske tastaturet må man også bruke funksjonstasten for å gjøre pil opp og ned, noe som er litt klønete. Telefonen ligger greit i hånda når man taster, men det er ikke superkomfortabelt. Man kan bruke et on-screen keyboard også, men dette har jeg ikke testet ennå.

Chatting og sms
Jeg kan nå være online på jabber hele tida! Fantastisk! Jeg får et diskret lite pling når noen sender meg en melding (alle lyder er konfigurerbare), og selve chatteapplikasjonen er akkurat som man skulle forvente at den er. Det som er litt moro er at sms er i samme applikasjonen, og sms-samtaler vises på samme måte som chattesamtaler.

Kontaktlisten
Jeg har ikke lekt så veldig mye med denne ennå. Det startet med glede da jeg så opsjonen for å hente kontakter fra en annen mobil, men fortsatte med skuffelse da den mislyktes i å hente kontakter fra min gamle S40 nokia-mobil. Etter en tur i windows og oppgradering av pc suite fikk jeg flyttet kontaktene over via synkronisering med outlook express. Noe klønete, men det virket i hvertfall. Har man outlook kan man få over kalenderhendelser også. Kontaktene mine fra jabber kom også inn i den felles kontaktlisten, og jeg kunne så flette kontaktene. Hver kontakt kan selvsagt ha et bilde, og man kan lagre allverdens informasjon om hver av dem. Når man er inne på en kontakt kan man velge forskjellige kommunikasjonsformer alt ettersom hva som er tilgjengelig, f.eks sms, chat, anrop, osv.

Epost
Alle slags epostkontoer glir rett inn, og den sjekker epost for deg med jevne mellomrom og varsler om ny epost. Epostleseren er lett å sette opp og lett å bruke. Er det noe mer å si om den saken?

Da har jeg vel egentlig fått nevnt det meste jeg har testet så langt. Når jeg har brukt vidunderet i noen flere dager kan jeg sikkert fortelle om flere ting, f.eks GPSen, som jeg ikke har prøvd ennå, og batterilevetiden, som det er vanskelig å si noe fornuftig om etter så kort tid. Og hvis du lurte: ja, det går an å ringe med denne dingsen også ;) Forresten, så er hele denne bloggposten skrevet på enhetens tastatur, ved hjelp av en bloggeapplikasjon jeg lastet ned som heter maStory :D

Så ja, det er fortsatt drømmemobilen min, og ja, den er litt feit og litt tung, men det må den være for å kunne ha så mye power… Og en ting til: den har 32GB lagringsplass + et 16GB minnekort jeg har stappet inn. Det burde holde en stund!

Leave a Reply